El Museu Episcopal de Vic conserva una extraordinària caixa de núvia policromada, executada pel reconegut taller dels Gascó, actiu entre 1503 i 1546. Aquest llibre ofereix una anàlisi rigorosa d’aquesta peça singular, una de les últimes obres del taller i un testimoni únic de l’Art i la Societat del seu temps. A partir d’una investigació detallada, l’estudi revela la identitat dels dos nuvis retratats a la porta de la caixa: una jove cristiana i un moro. Aquesta identificació, que ha permès datar l’objecte amb precisió, es converteix en una contribució significativa per a l’estudi de l’evolució del moble català. A més, la descoberta aporta nova llum sobre les dinàmiques socials i culturals de l’època, especialment pel que fa a les relacions interculturals en el context de l’art català del segle XVI. L’anàlisi de la figura femenina retratada, per la seva banda, constitueix un esforç per introduir la perspectiva de gènere en l’estudi de l’art i els seus protagonistes. La identificació de la núvia permet una aproximació a la situació de les dones en la societat del Cinccents català, tot destacant la necessitat de corregir el desequilibri de gènere que tradicionalment ha dominat els estudis d’història de l’art.
Museu Episcopal de Vic; Pintura del Renaixement -- Catalunya; Decoració i ornamentació del Renaixement -- Catalunya; Caixes (Mobiliari) -- Catalunya
75 - Painting
Patronat d'Estudis Osonencs
Monografies [16]
This website has received financial support from the Next Generation Recovery Plan, financed by the European Regional Development Fund of the European Union as part of the Union's response to the COVID-19 pandemic, within the framework of the ERDF Operational Program for Catalonia 2014-2020.